Vizitka podjetja

RAGOR - Razvojna agencija Zgornje Gorenjske
Spodnji Plavž 24e, 4270 Jesenice

Tel: 04 / 581 34 00
Fax: 04 / 581 34 11
E- pošta:
info@ragor.si 

 

SPOT svetovanje Gorenjska

URADNE URE - VSI TERMINI PO PREDHODNEM DOGOVORU

 Ponedeljek, torek, sreda in petek: 8.00 – 14.00

Sreda, na sedežu SPOT Gorenjska, Zupančičeva 22, 4000 Kranj: 14.00 - 17:00

Četrtek: ni uradnih ur

FB: Razvojna agencija Zgornje Gorenjske
Spletna stra
n: www.ragor.si

Bilten Moj spletni priročnik

S klikom na povezavo se lahko prijavite na brezplačen bilten -Moj spletni priročnik.


Prijava

Delovno srečanje županov Zgornje Gorenjske s predstavniki Ministrstva za okolje in prostor, Jesenice

6. november 2019 do NaN.  

Delovno srečanje županov Zgornje Gorenjske s predstavniki Ministrstva za okolje in prostor, Jesenice

 

V torek, 5. novembra 2019 je na Jesenicah potekal 9. sestanek koordinacije županov občin Zgornje Gorenjske v mandatu 2018 – 2022.

Tokratni sestanek je bil usmerjen v problematiko okolja, ravnanja z odpadki, ter možnosti termične obdelave odpadkov na Jesenicah.

Uvodoma so se župani zbrali na lokaciji deponije odpadkov Mala Mežakla,, kjer so si v naravi ogledali stanje na Deponiji.

Sledil je sestanek v kabinetu župana Občine Jesenice, pri gostitelju tokratne koordinacije g. Blažu Račiču. Zaradi aktualnosti problematike, se je na tokratnem sestanku županom Zgornje Gorenjske pridružil tudi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

Osrednja tema sestanka, ki se ga je udeležil državni sekretar z Ministrstva za okolje in prostor g. Marko Maver in direktorica Direktorata za okolje ga. Tanja Bolte,  je bila osredotočena na reševanje izzivov ravnanja z odpadki povezanih z deponijo Mala Mežakla.

Župan Občine Jesenice g. Račič je seznanil goste s situacijo, izzivi in plani na področju zbiranja in ravnanja z odpadki na Jesenicah, na Mali Mežakli in širše. Predstavil je pripravljenost občine za umestitev moderne sežigalnice v prostor na Jesenicah. Poseben problem predstavlja koncesionar za predelavo odpadkov, podjetje Ekogor, ki predelanih odpadkov ne odvaža na sežig. Opozoril je na podjetje Plastkom, edino v državi, ki se ukvarja s predelavo odpadnih nagrobnih sveč. Izpostavil je tudi na neenakopraven položaj med občinami, ki so koncesionarji deponije napram pogodbenikom. Na deponiji Mala Mežakla je zgrajena infrastruktura, ki omogoča gradnjo tretjega odlagalnega polja.

Predstavnika Ministrstva za okolje sta opozorila, da gradnja novega odlagalnega polja ni v sladu s smernicami, ki predvidevajo zmanjševanje količine odpadkov. Nakopičene odpadke država rešuje z intervencijskim zakonom, ki se izvaja. Zakonodaja se posodoblja, sheme se ukinjajo, povečuje se odgovornost proizvajalcev. Sestanek na temo sežigalnice bo na ministrstvu naslednji dan, 6. novembra, relevantne občine, tudi Jesenice so dobile vse informacije, v letošnjem letu se pričakuje odločitev ministrstva. Predviden čas gradnje za sežigalnico je 4 leta. Odpadki se ne smejo kopičiti, kratkoročna rešitev je izvoz in po potrebi dvig cen. Za zmanjševanje količine odpadkov je potrebno stalno osveščanje, pri čemer imajo pomembno vlogo komunalna podjetja.

Državni sekretar g. Maver se namerava natančno seznaniti s težavami podjetja Ekogor.

Župani so se strinjali, da je viden napredek na področju ravnanja z odpadki, predvsem pri volji za gradnjo sežigalnic.

Gostitelj srečanja g. Blaž Račič se je v imenu županov Zgornje Gorenjske zahvalil vsem prisotnim za sodelovanje na sestanku, ter pripravljenost za pomoč pri iskanju rešitev.Na sestanku so bili prisotni
:

- g. Marko Maver, državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor

- ga. Tanja Bolte, direktorica Direktorata za okolje, Ministrstvo za okolje in prostor

- župani občin Zgornje Gorenjske: g. Ciril Globočnik, g. Blaž Račič, g. Jože Sodja, g. Leopold Pogačar, g. Janez Hrovat

- mag. Borut Sajovic, župan, Občina Tržič

- g. Robert Klinar, direktor občinske uprave, Občina Bled

- dr. Gregor Hudrič, direktor občinske uprave, Občina Jesenice

- g. Marko Markelj, direktor komunalne direkcije, Občina Jesenice

- g. Mark Toplak, direktor RAGOR.

 

Naslednja koordinacija bo usmerjena v problematiko turistične infrastrukture, paliativne oskrbe, ter šolanja otrok po posebnem programu.

 

Za koordinacijo županov zapisal:

Mark Toplak, RAGOR

« nazaj na seznam