MladiNovice

POGUMNO O ČUSTVENIH STISKAH ODRAŠČANJA

V sklopu projekta Mladi@Jesenice smo organizirali delavnice na temo »čustvenih stisk mladostnikov«.

Spomladi so se delavnic udeležili dijaki Srednje šole Jesenice, v jesenskem obdobju pa dijaki Gimnazije Jesenice.

Predavala je dr. Aleksandra Rožman z Inštituta PSIHOLOGIJA ZAŠČITITI OTROKA za psihoterapijo, raziskovanje in izobraževanje. Z dijaki in dijakinjami je delila koristne informacije o nastajanju, prepoznavanju in preprečevanju najpogostejših čustvenih težav v obdobju najstništva.

Mladostniki se srečujejo s številnimi čustvenimi težavami, ki vključujejo stres, anksioznost, depresijo, težave s samopodobo, težave v odnosih in še mnoge druge. Pomembno je, da se naučijo, kako se spopadati s temi težavami in kako iskati podporo, ko jo potrebujejo. Navajamo nekaj načinov, kako si mladostnik lahko pomaga pri premagovanju čustvenih težav:

  • Komunikacija: Mladostniki naj se naučijo izražati svoja čustva in misli. Pomembno je, da se počutijo slišane in razumljene. Pogovarjanje s prijatelji, družino ali zaupnikom lahko pomaga razbremeniti čustveno breme.
  • Tehnike samopomoči: Učenje tehnik za obvladovanje stresa, kot so sproščanje, dihalne vaje in telesna aktivnost, lahko pomagajo mladostnikom pri soočanju s čustvenimi težavami.
  • Izbira zdravih načinov sprostitve: Mladostniki naj se naučijo, kako se sprostiti in najti užitek v dejavnostih, kot so branje, risanje, glasba, pisanje dnevnika ali sproščujoče vaje.
  • Skrb za fizično zdravje: Zdrava prehrana, redna vadba in dovolj spanja lahko pomagajo izboljšati razpoloženje in čustveno dobro počutje.
  • Postavljanje realnih ciljev: Postavljanje dosegljivih ciljev in sprejemanje majhnih korakov k njihovemu uresničevanju lahko poveča občutek zadovoljstva in samopodobo.
  • Strokovna pomoč: Če čustvene težave postanejo preveč obremenjujoče ali trajajo dlje časa, je pomembno poiskati pomoč strokovnjaka, kot je psihoterapevt ali svetovalec. Terapija je lahko zelo učinkovita pri obravnavi čustvenih težav.
  • Socialna podpora: Prijatelji in družina lahko igrajo pomembno vlogo pri premagovanju čustvenih težav. Mladostnikom naj bo omogočena podpora svojih bližnjih.
  • Izogibanje negativnim vplivom: Mladostniki naj se izogibajo škodljivim dejavnikom, kot so zloraba substanc, nezdravi odnosi in prekomerna časovna poraba na družbenih omrežjih.
  • Samospoznavanje: Raziskovanje lastnih vrednot, interesov in ciljev lahko pomaga mladostnikom bolje razumeti sebe in svoje čustva.
  • Potrpežljivost: Pri premagovanju čustvenih težav je ključna potrpežljivost. Mladostniki naj si ne dovolijo, da bi se prehitro obremenjevali, ampak naj dajo sebi čas za okrevanje.

Pomembno je, da mladostniki razumejo, da čustvene težave niso znak šibkosti, in da obstaja veliko načinov za premagovanje teh težav. Spodbudno in potrebno je slišati, da so težka obdobja le prehodna stanja, zato naj ne obupajo. Če je potrebno, naj poiščejo strokovno pomoč, saj so psihologi, psihoterapevti in svetovalci usposobljeni za obravnavo čustvenih težav pri mladostnikih.