NoviceIzdelek brez naslova ()

Na Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske smo v letu 2024 projekt Anima Sana dopolnili in nadgradili  in ga poimenovali  SIDRO – Službeno In Družinsko Ravnovesje Občanov. V sklopu projekta bomo skupaj s Centrom za krepitev zdravja izvedli različne izobraževalne delavnice, letak za osveščanje javnosti in brezplačna svetovanja. Naš skupni cilj je  boljša ozaveščenosti občanov o brezplačnih programih, ki jih zdravstvo nudi v lokalnem okolju,  z željo okrepiti zdrav življenjski slog in zmanjševanje stresa. Projekt je sofinanciran s strani Občine Bohinj, Bled, Gorje, Radovljica, Jesenice in Kranjska Gora, aktivnosti so za občane brezplačne.

ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG

»Prejšnji mesec sem bila pri zdravniku. Mi je rekel, da naj začnem bolj zdravo živeti. Sem se zelo strinjala, da moram nekaj spremeniti. Vedela sem, da bi morala prenehati kaditi. Ko pa razmišljam o zdravi prehrani in gibanju, pa sem malo izgubljena. Moram začeti jesti bio hrano, imeti neko dieto? Naj si najamem osebnega trenerja za gibanje ali se nekam vpišem na vadbo? Več ljudi sem že vprašala za mnenje, pa mi vsak odgovarja nekaj drugega. Soseda mi je rekla naj najprej razčistim v glavi, pa ne vem, kaj naj to pomeni. Prijateljica mi predlaga napitek z ingverjem, cimetom in kurkumo vsako jutro. Brat je mnenja, da bi morala pričeti piti Teran. Rada bi nekaj spremenila, pa sem le vedno bolj zmedena.«, je povedala udeleženka delavnice.

Seveda, ko se zdravje poslabšuje smo visoko motivirani za spremembe. Radi bi nekaj spremenili, pa ne vemo kaj. Na svoje zdravje pozitivno ali negativno lahko vplivamo z :

ZDRAVO PREHRANO

 1. Imamo redne obroke (3-5)
 2. Imamo manjši krožnik, na katerega nalagamo po principu Zdrav krožnik ( polovica zelenjave , četrtina beljakovine in četrtina ogljikovi hidrati)
 3. Uživamo več rastlinske kot živalske maščobe
 4. Z nobenim živilom ne pretiravamo
 5. Pojemo toliko kot porabimo (torej teža stoji)

GIBANJEM

 1. 5x na teden se zmerno intenzivno gibamo vsaj pol ure (150 min), ali 75 min visoko intenzivne vadbe na teden
 2. Aktivno preživljamo dan: gremo po stopnicah namesto z dvigalom, gremo s kolesom v trgovino…
 3. Delamo vaje za mišice in za gibljivost in ravnotežje vsaj 2x na teden

SPANJEM

 1. Poskrbimo da dovolj spimo, gremo pravočasno spat
 2. Če je potrebno imamo ritual pred spanjem
 3. Ne popijemo preveč kave

PREMAGOVANJEM STRESA

 1. Se znamo sprostiti in vplivati na svoj stres?
 2. Izvajamo tehnike sproščanja

TELESNO TEŽO

 1. Primerna telesna teža pozitivno vpliva na zdravje, oz. povzroča zdravstvene težave
 2. Spremembe, ki jih vnesemo za zmanjševanje telesne teže moramo obdržati za vedno, zato si ne zadamo prevelikih in neuresničljivih

(NE) KAJENJEM IN ALKOHOLOM

 1. Opustitev kajenja
 2. Manj tvegano pitje: moški 2Enoti, Ženske 1Enota/ dan

PREVENTIVNIMI PREGLEDI

 1. Referenčna ambulanta
 2. Samopregledovanje, dojk, mod, kože
 3. Dora
 4. Zora
 5. Svit

Če svoj dan razdelimo na tri dele.

Prvi del prespimo in prav je, da to opravimo kvalitetno, da si vzamemo dovolj časa in poskrbimo za primerne pogoje kot je: prezračenost prostora, kvalitetna postelja, mir, ritual pred spanjem…

Drugi del je  običajno naša služba, kjer preživimo okrog osem ur. Nekateri imajo v službi kar tri obroke in ni vseeno če je to vsakodnevno čips in sladka pijača. Tudi če imamo sedeče delo je potrebno vmes vstati, se sprehoditi, narediti kakšno vajo. Nekateri so v sklopu službe izpostavljeni visoki stopnji stresa, na kar morajo biti pozorni in si s krajšimi pavzami le tega prekinjati in se malo sproščati. Pomembno je tudi, da gradimo dobre odnose, kar običajno zmanjšuje stopnjo stresa.

Tretji del pa predstavlja čas doma, v katerem pa je dobro najti voljo in čas za  telesno aktivnost, premišljeno pripravo hrane, sproščanje, osebno rast in dobre odnose z drugimi.

Vsi trije deli se med sabo povezujejo. Če v enem delu izrazito zanemarjamo svoje zdravje, to težko nadoknadimo v drugem delu dneva. Zato je pomembno, da najdemo ravnotežje in s pozitivnim odnosom do sebe v vsakem trenutku poizkušamo živeti zdravo in se odločati za zdravje.

Center za krepitev zdravja Kranj

Neža Smrkolj, dipl.m.s