LOKALNA SAMOOSKRBA

VEČ INFORMACIJ:

Martina Hribar Brus
martina.hribar.brus@ragor.si
04 581 34 04

 

Pomemben del samooskrbe je zagotovo pridelava hrane doma, na vrtovih in njivah. Doma pridelana hrana je bistveno bolj zdrava, njena pridelava pa ima manjši negativen vpliv na okolje. S pridelavo lastne hrane preprečimo uvajanje monokultur, ki uničujejo naravno ravnovesje in se upiramo multinacionalkam, ki agresivno prodirajo na evropski trg. Pomen samooskrbe se je pokazal prav med epidemijo COVID-19, katere posledice bodo najverjetneje vidne v prihodnje. S samooskrbo razbremenimo družinski proračun, krepimo duševno in telesno zdravje ter skrbimo za okolje. S podpiranjem lokalne pridelave hrane ohranjamo delovna mesta in omogočamo razvoj podeželja. Nenazadnje lokalno pridelana hrana državi omogoča suverenost in prehransko neodvisnost. V projektu želimo spodbuditi pridelovalce in predelovalce k vključitvi v sisteme javnega naročanja živil za javne zavode. Občanom in odgovornim za prehrano v javnih zavodih želimo predstaviti lokalne pridelovalce v domačem okolju in njihove tržne aktivnosti. 

CILJI
  • preko sodobnih družbenih kanalov občane ozavestiti o pomenu samooskrbe, prehranske neodvisnosti in jih hkrati spodbuditi in poučiti o možnostih za lastno pridelavo hrane,
  • izvajati aktivnostmi regijskega projekta na temo oskrbe javnih zavodov z lokalno pridelano hrano.
SKLOPI

Projekt je razdeljen v tri delovne sklope:

Sklop 1
Promocija lastne pridelave in ozaveščanje lokalnega prebivalstva, kjer oblikujemo sistem za brezplačen prejem nekaterih osnovnih surovin za pridelavo hrane ter informiramo občane o pomenu lokalne samooskrbe preko različnih izobraževalnih aktivnosti in strokovnih ekskurzij. Promocija poteka tudi preko sodobnih socialnih omrežij v sodelovanju z občinami, ki sofinancirajo projekte.

Sklop 2
Izvajamo analize interesa, uporabe in potreb po lokalno pridelani hrani v javnih zavodih. Z dinamičnim nabavnim sistemom naročanja živil želimo povezati javne zavode in lokalne dobavitelje ter vzpostaviti partnerski odnos med njimi. S sodelovanjem in povezovanjem želimo še izboljšati kvaliteto obrokov v javnih kuhinjah ter ozavestiti o pomenu uživanja lokalne hrane.

Sklop 3
Vzpostavitev tržnih poti za prodajo lokalne hrane, vključitev pridelovalcev v digitalne prodajne poti, kar zajema:

  • ponuditi možnosti za predstavitev in trženje pridelovalcev na spletu: predavanja na lokalnem nivoju – predstavitev sistema Optifarm Smart, spletne strani Naša super hrana; 
  • tehnično in vsebinsko asistenco: pomoč zainteresiranim pridelovalcem pri vključitvi v spletno prodajo Optifarm Smart (predstavitev, fotografiranje kmetije, pridelkov/izdelkov).