LOKALNA SAMOOSKRBA
VEČ INFORMACIJ:
Pomemben del samooskrbe je zagotovo pridelava hrane doma, na vrtovih in njivah. Doma pridelana hrana je bistveno bolj zdrava, njena pridelava pa ima manjši negativen vpliv na okolje. S pridelavo lastne hrane preprečimo uvajanje monokultur, ki uničujejo naravno ravnovesje in se upiramo multinacionalkam, ki agresivno prodirajo na evropski trg. Pomen samooskrbe se je pokazal prav med epidemijo COVID-19, katere posledice bodo najverjetneje vidne v prihodnje. S samooskrbo razbremenimo družinski proračun, krepimo duševno in telesno zdravje ter skrbimo za okolje. S podpiranjem lokalne pridelave hrane ohranjamo delovna mesta in omogočamo razvoj podeželja. Nenazadnje lokalno pridelana hrana državi omogoča suverenost in prehransko neodvisnost. V projektu želimo spodbuditi pridelovalce in predelovalce k vključitvi v sisteme javnega naročanja živil za javne zavode. Občanom in odgovornim za prehrano v javnih zavodih želimo predstaviti lokalne pridelovalce v domačem okolju in njihove tržne aktivnosti.
- preko sodobnih družbenih kanalov občane ozavestiti o pomenu samooskrbe, prehranske neodvisnosti in jih hkrati spodbuditi in poučiti o možnostih za lastno pridelavo hrane,
- izvajati aktivnostmi regijskega projekta na temo oskrbe javnih zavodov z lokalno pridelano hrano.
Projekt je razdeljen v tri delovne sklope:
Sklop 1
Promocija lastne pridelave in ozaveščanje lokalnega prebivalstva, kjer oblikujemo sistem za brezplačen prejem nekaterih osnovnih surovin za pridelavo hrane ter informiramo občane o pomenu lokalne samooskrbe preko različnih izobraževalnih aktivnosti in strokovnih ekskurzij. Promocija poteka tudi preko sodobnih socialnih omrežij v sodelovanju z občinami, ki sofinancirajo projekte.
Sklop 2
Izvajamo analize interesa, uporabe in potreb po lokalno pridelani hrani v javnih zavodih. Z dinamičnim nabavnim sistemom naročanja živil želimo povezati javne zavode in lokalne dobavitelje ter vzpostaviti partnerski odnos med njimi. S sodelovanjem in povezovanjem želimo še izboljšati kvaliteto obrokov v javnih kuhinjah ter ozavestiti o pomenu uživanja lokalne hrane.
Sklop 3
Vzpostavitev tržnih poti za prodajo lokalne hrane, vključitev pridelovalcev v digitalne prodajne poti, kar zajema:
- ponuditi možnosti za predstavitev in trženje pridelovalcev na spletu: predavanja na lokalnem nivoju – predstavitev sistema Optifarm Smart, spletne strani Naša super hrana;
- tehnično in vsebinsko asistenco: pomoč zainteresiranim pridelovalcem pri vključitvi v spletno prodajo Optifarm Smart (predstavitev, fotografiranje kmetije, pridelkov/izdelkov).