NovicePodjetništvo in gospodarstvoKolektivne in destinacijske blagovne znamke

Kolektivne in destinacijske blagovne znamke

Kolektivne in destinacijske blagovne znamke na Zgornjem Gorenjskem

Pod okriljem kolektivnih blagovnih znamk, vzpostavljenih po modelu »Izvorno slovensko« imamo na Zgornjem Gorenjskem na voljo prehrambne in rokodelske izdelke s certifikatom KBZ Bohinjsko, KBZ Bled Local selection in KBZ Vrhunsko / Finest.  Poleg prehranskih in rokodelskih izdelkov so certificirane tudi jedi in pijače ter  storitve, kot so doživetja in nastanitve. Z nakupom izdelkov, označenih s katero od kolektivnih blagovnih znamk, si zagotovite uživanje skrbno pridelanega in certificiranega izdelka z lokalno dodano vrednostjo.

 

V publikaciji »Podeželje in razvoj gastronomije« so predstavljena znanstvena izhodišča in pomen vzpostavljanja teritorialnih kolektivnih blagovnih znamk po modelu Izvorno slovensko za razvoj slovenskega podeželja ter gradnje gastronomskega turizma, ki temelji na kratkih dobavnih poteh od njive do krožnika in vzpostavlja sistem kakovosti in izvora živil ter gradiv tudi za vse spremljajoče dejavnike, ki družno gradijo gastronomsko podeželsko turistično destinacijo.

 

Po besedah dr. Tanje Lešnik Štuhec model ‘Izvorno slovensko’ zagotavlja:

– organizirano gradnjo kakovosti (usposabljanje in svetovanje ponudnikom),

– predstavljanje ponudnikov in njihove ponudbe,

– klasično in digitalno promocijo in trženje,

– v posameznih primerih upravljavci in skrbniki znamk prevzemajo in organizirajo logistiko in prodajo ponudbe, certificirane s KBZ.

Govorimo o celoviti, kakovostni in avtentični ponudbi iz določenega geografskega območja z deležniki, povezanimi v verige ponudbe, oskrbne verige in verige prodajnih mest, ki jih povezuje tržno-prodajno-logistični sistem.

 

Na Zgornjem Gorenjskem pa imamo še destinacijsko blagovno znamko »Radol’ca, pristno sladka«.

 

 

Katere KBZ po modelu »Izvorno slovensko« in destinacijske blagovne znamke imamo na Zgornjem Gorenjskem in kaj predstavljajo?

 

KBZ po modelu »Izvorno slovensko«

  1. Občina Bohinj – Bohinjsko

»Blagovna znamka Bohinjsko/From Bohinj označuje izdelke in storitve, ki jih znamo samo Bohinjci ponuditi svetu. Danes vsebujejo izvirne veščine naših prednikov in bohinjsko domišljijo, ki je pristna našemu izjemnemu naravnemu okolju in stoletnemu načinu življenja. V te izdelke smo vnesli oblikovanje, ustvarjalnost in idejno svežino. Z njimi izzivamo vse iskalce pristnega in neponovljivega«, pravijo pri kolektivni blagovni znaki Bohinjsko.

 

  1. Občina Bled – Bled Local selection

»Blejski lokalni izbor je vse, kar že od nekdaj biva in raste na Bledu z okolico, v ljudeh s tega konca, v zemlji, v vodi, v zraku«, pravijo pri kolektivni blagovni znamki Bled Local selection. Kolektivna blagovna znamka Bled Local selection šteje 43 ponudnikov s kar 190 različnih izdelkov, ki zajemajo področja: rokodelskih in umetniških izdelkov, prehrambnih izdelkov ter pestro gastronomsko ponudbo, gastronomska doživetja in nastanitve.

 

  1. Občina Kranjska Gora – Vrhunsko / Finest

V torek, 27. junija je v Ljudskem domu v Kranjski Gori potekala slavnostna podelitev certifikatov KBZ Kranjska Gora Vrhunsko. Na dogodku so lokalni ponudniki prejeli certifikate, ki pričajo o visoki kakovosti izdelkov in ob uporabi lokalnih surovin pripovedujejo o tradiciji, kulturi in načinu življenja v Zgornjesavski dolini.

Projekt KBZ Kranjska Gora Vrhunsko je s tem zaključil prvo razvojno fazo, kjer projekt spodbuja ponudnike k povezovanju v Mrežo ponudnikov in ponudbe ter k sodelovanju v verigah. V kategoriji rokodelskih izdelkov je certifikat prejelo sedem rokodelcev, v kategoriji živilskih izdelkov je certifikat prejelo pet ponudnikov in v kategoriji jedi in pijače postrežene na gostinski način je certifikat prejelo sedem gostincev.

Kranjska Gora se je s Kolektivno blagovno znamko Kranjska Gora Vrhunsko pridružila skupini ostalih desetim kolektivnim blagovnim znamkam po Sloveniji.

 

  1. Občina Žirovnica

V Občini Žirovnica pripravljajo prvo razvojno fazo v katero bodo vključili certificirane ponudnike s področja obrti, kulinarike, gastronomije in nastanitev.

 

 

Destinacijska blagovna znamka

  1. Občina Radovljica – Radol’ca, pristno sladka

Destinacijska znamka Radol’ca pristno sladka je nastala v začetku leta 2011. Projekt zasnove destinacijske znamke Radovljica je vodil Javni zavod Turizem Radovljica, zasnovala in izvedla pa ga je agencija Memo Institut. Vizija znamke Radol’ca je postati prepoznavna kot trajnostna destinacija številnih sladkih odkritij in malih sladkih razvajanj. V angleški različici slogan “honestly sweet” prav tako kot v izvirniku poudarja iskrenost, odkritost pristnost destinacije. Kulinarična zakladnica dežele in čudovita kulisa mesta Radovljica se kaže skozi 16 izbranih izdelkov destinacije.

 

Kdo so nosilci certifikatov? Kdo se lahko vključi in prijavi?

Vsak posamezen razpis, pravilnik ima svoje pogoje, ukrepe, spodbude in upravičence. Pri posamezni kolektivni blagovni znamki preverite pogoje in se prijavite na razpise, ki bodo na spletnih straneh občin.

 

 

Viri in dodatne informacije:

 

E-bilten Moj spletni priročnik: v primeru, da želite biti obveščeni o razpisih za gospodarstvo na lokalnem, regionalnem in državnem nivoju, se prijavite na tedenski bilten Moj spletni priročnik na mail: dina@ragor.si s pripisom »prijava na bilten MSP«

 

Strokovni članek je bil pripravljen v okviru projekt SPOT svetovanje Gorenjska, ki je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 

Podeželje in razvoj gastronomije v Sloveniji: Teritorialne kolektivne blagovne znamke po modelu ‘Izvorno slovensko’ v letu 2020: https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/539

Bohinjsko: https://www.bohinj.si/bohinjsko/

Bled Local seletion: https://www.bled.si/sl/kaj-videti-poceti/bled-local-selection/ponudba/

Vrhunsko: https://kranjska-gora.si/novice/razpis-za-pridobitev-certifikata-odlicnosti-kranjska-gora-vrhunsko

Vir: https://kranjska-gora.si/novice/podelitev-certifikatov-kbz-kranjska-gora-vrhunsko

Destinacijska znamka Radol’ca: https://www.radolca.si/sl/destinacijska-znamka

https://www.nasasuperhrana.si/clanek/kolektivne-blagovne-znamke-vzpostavljene-po-modelu-izvorno-slovensko/

 

 

SPIRIT Slovenija, javna agencija
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport

Datum objave: 19.7.2023Pripravila:Eldina Čosatović, mag. posl. vedSPOT Svetovanje Gorenjska

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

T: 04/5813419

E: dina@ragor.si