ALPFOODWAY
VEČ INFORMACIJ:
Mednarodni projekt AlpFoodway (dolgo ime: Interdisciplinarni, participativni in transnacionalni pristop k dediščini alpske prehrane) je poglobljeno raziskoval prehransko dediščino držav alpskega loka. Njegov namen je bil ugotoviti, kako bi s prehransko dediščino spodbudili vzdržni razvoj alpskih regij in ohranjali ali pa celo povečali njihovo privlačnost za življenje in turizem. Cilj projekta, v katerega je bilo vključenih 14 partnerjev iz 6 alpskih držav, je bila priprava podlag za kandidaturo alpske prehranske dediščine za njen vpis na UNESCO-v Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.
Iz Slovenije smo bili v projekt vključeni trije partnerji: poleg Razvojne agencije Zgornje Gorenjske še Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU (Ljubljana) ter Regionalna razvojna agencija Severne Primorske d. o. o. (Nova Gorica).
Projekt je bil financiran s strani EU, Evropskega sklada za regionalni razvoj – programa Interreg (Območje Alp). Potekal je med letoma 2016 in 2019. Po zaključku projekta smo na zgornjem Gorenjskem z nekaterimi aktivnostmi nadaljevali v obliki lokalnega projekta KUHAM DOMAče.
Mednarodni projekt AlpFoodway (dolgo ime: interdisciplinarni, participativni in transnacionalni pristop k dediščini alpske prehrane) je poglobljeno raziskoval prehransko dediščino držav alpskega loka.
Njegov namen je bil ugotoviti, kako bi s prehransko dediščino spodbudili vzdržni razvoj alpskih regij in ohranjali ali pa celo povečali njihovo privlačnost za življenje in turizem. Cilj projekta, v katerega je bilo vključenih 14 partnerjev iz 6 alpskih držav je bila priprava podlag za kandidaturo alpske prehranske dediščine za njen vpis na UNESCO-v Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.
Iz Slovenije smo bili v projekt vključeni trije partnerji: poleg Razvojne agencije Zgornje Gorenjske še Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU (Ljubljana) ter Regionalna razvojna agencija Severne Primorske, d.o.o. (Nova Gorica).
Na zgornjem Gorenjskem so se izvajale naslednje aktivnosti:
- popisanih je bilo 10 enot alpske prehranske dediščine, ki so objavljene na portalu www.intangiblesearch.eu;
- posnetih je bilo 5 kratkih dokumentarnih filmčkov o alpski prehranski dediščini, ki so objavljeni na You Tube kanalu Razvojne agencije Zgornje Gorenjske in v rubriki KNJIŽNICA;
- izdelan je bil intervju z naravovarstvenikom in publicistom Antonom Komatom. Objavljen je na You Tube kanalu Razvojne agencije Zgornje Gorenjske in v rubriki KNJIŽNICA;
- izvedenih je bilo 12 medgeneracijskih kuharskih delavnic z otroki iz vrtca Rateče, osnovnošolci iz OŠ Josipa Vandota Kranjska Gora in lokalnim prebivalstvom, pretežno iz Rateč;
- izdana je bila knjiga Rateška košta – Prehranska dediščina Rateč. Objavljena je v rubriki KNJIŽNICA.
- izdelan je bil meni Rateška južna, ki je dostopen v treh rateških gostilnah.
- posnet je bil promocijski video “Dobrodošli v Ratečah!” / “Welcome to Rateče!”. Objavljen je na You Tube kanalu Razvojne agencije Zgornje Gorenjske in v rubriki KNJIŽNICA.