Brezplačne sadike za povečanje samooskrbe

VEČ INFORMACIJ:

Neli Penič

neli.penic@ragor.si

04 5813 403

Sodobnemu človeku ne sme biti vseeno kakšno hrano uživa. Uživanje sezonske zelenjave in sadja pridelanega v lokalnem okolju je boljše za zdravje zaradi višje hranilne vrednosti in vitaminov, kakor tudi zaradi varovanja okolja, ki je izjemno obremenjeno z dolgimi transporti živil in dodatno embalažo. Prav tako se z lokalno samooskrbo zmanjšuje odvisnost od zunanje trgovine in revščina v družbi. Če pa svoj vrtiček obdelujete sami, bo imelo delo z zemljo in rastlinami tudi pozitiven učinek na duha in telo.

V tem duhu Razvojna agencija Zgornje Gorenjske v letošnjem letu izvaja projekt Lokalna samooskrba, ki ga financirajo občine Bled, Gorje, Jesenice, Kranjska Gora, Radovljica in Žirovnica. V okviru projekta smo letos že poslušali predavanja o pridelavi krompirja in stročnic na vrtu ter pomenu nakupovanja čim manj predelane hrane. Da bi ljudi praktično vzpodbudili k lastni pridelavi hrane, pa imajo občani navedenih občin možnost pridobiti brezplačne sadike cvetače, brokolija, zelja, kitajskega zelja, kumar, bučk in buč, ter nekaterih dišavnic (drobnjak, luštrek, timijan). Gojenje nekaterih od izbranih vrst je povsem mogoče tudi v lončkih in koritih in je zato primerno tudi za tiste, ki živijo v stanovanjih ali nimajo vrta.

Brezplačne sadike zainteresirani lahko naročijo preko spletnega obrazca na povezavi na koncu članka. Prevzem naročenih sadik bo mogoč v izbrani trgovini s kmetijskim blagom na območju Zgornje Gorenjske. Naročila sprejemamo do zapolnitve razpoložljivih kvot sadik na posamezno občino.

V okviru tega projekta vzpodbujamo vse, ki doma vrtnarijo, redijo živali ali na kakršen koli drugi način doma pridelujejo hrano, da vzpodbudne fotografije, misli ter zgodbe, povezane z lokalno samooskrbo na Zgornjem Gorenjskem delijo na družabnih omrežjih Facebook in Instagram s ključnikom #lokalnogor. Z dopisom tega ključnika k svoji objavi sodelujejo v nagradni igri  s praktičnimi nagradami na temo lokalne samooskrbe.

Naročilo sadik: POVEZAVA