Uspešen zaključek projekta KUHAM DOMAče 2023

VEČ INFORMACIJ:

Jelka Popović Gužvić

jelka.popovic@ragor.si

04 581 34 03

V letu 2023 sta v sklopu projekta »KUHAM DOMAče« izšli dve publikaciji. Novo kuharsko knjigo z naslovom KUHAM DOMAče, Kulinarični sprehod po Zgornji Gorenjski, smo izdali s podporo Občin Kranjska Gora, Radovljica, Bled in Gorje. S knjigo vas popeljemo med nabor receptov tradicionalnih jedi Zgornje Gorenjske. Notri se nahajajo recepti za rateške krape, štruklje in žgance na več načinov, jedi na žlico z domačim kruhom in druge sladke in slane jedi za različne priložnosti.

Izdali smo tudi knjižico v sodelovanju z Občino Jesenice. Letošnja knjižica Delavska malca je že tretja, dopolnjena izdaja, z recepti jedi, ki so se znašle na delavskih mizah in v fabrških kantinah v času razvoja železarstva v mestu Jesenice. Z razvojem so se doseljevali tudi prebivalci iz drugih delov Slovenije in tudi držav bivše Jugoslavije, s tem pa prinesli tudi svoje prehranske navade in običaje. Knjižica vsebuje mavričnost prehranske dediščine jeseniškega območja.

Promocijske dogodke ob izidu publikacij smo organizirali v vseh sodelujočih občinah. Udeležba na dogodkih je bila visoka, zanimanje za vsebino knjig pa veliko. Na dogodkih so lokalna društva in gostinski ponudniki pripravili degustacijske jedi, ob tem pa smo se pogovarjali o okusnih in domačih jedeh Zgornje Gorenjske, ter prehranskih navadah naših prednikov.

Recepte iz obeh publikacij so nam zaupali kuharji in kuharice Zgornje Gorenjske, ki s svojim znanjem ter zagnanostjo predajajo znanje mlajšim generacijam. S tem se oživlja, ohranja in neguje prehranska dediščina Zgornje Gorenjske, kar je tudi cilj projekta KUHAM DOMAče.

 

 

Vabljeni k prebiranju e-publikacij.

 

Pripravila: Jelka Popović Gužvić