PODJETNOSTI SE LAHKO NAUČIMO ŽE V OSNOVNI ŠOLI

Na Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske in občinah Jesenice, Kranjska Gora, Gorje, Bled, Radovljica in Bohinj se zavedamo, da bo prav podjetnost, ustvarjalnost in inovativnost v prihodnosti ključnega pomena. Zato se trudimo spodbujati podjetnost že v osnovnih šolah z vključitvijo učencev v podjetniške krožke. V okviru Podjetniških krožkov so učenci iz omenjenih občin spoznali pojem podjetništva, se lotili skupinskega reševanja problemov, uporabljali so različne tehnike ustvarjanja idej, se seznanili s temeljnimi elementi poslovnega modela, obiskali okoliške podjetnike, izvedli poslovno idejo in napisali mini poslovni načrt.

Svoje poslovne ideje so predstavili na zaključnem srečanju podjetniških krožkov v dvorani Kolpern, kjer so sodelovali mladi podjetniki kar iz 12 osnovnih šol iz območja Zgornje Gorenjske in škofjeloškega območja.

Učenci iz OŠ Poldeta Stražišarja Jesenice, ustanovitelji podjetja MTS, so pod strokovnim mentoriranjem mentorice Mojce Nučič razvili svojo kolekcijo glinenih izdelkov, ki s simbolom narcise predstavljajo občino Jesenice.

Učenke iz OŠ Toneta Čufarja Jesenice so izdelale knjižna kazala, katerih namen je tudi promocija občine Jesenice kot turističnega kraja. Pri snovanju poslovne ideje jim je pomagala mentorica in turistična vodička Irina Pashagich.

V OŠ Koroška Bela si učenci in mentorica Armina Džafić želijo ustanoviti podjetje Čarobne svečke, ki izdeluje naravne sveče za pomiritev ob vsakodnevnem stresu. S skrbjo za okolje, so pri izdelavi uporabljali reciklirane materiale.

Mladi podjetniki iz OŠ Josipa Vandota Kranjska Gora in mentorica Mojca Ahčin Rozman so se lotili zanimivega izziva. Ustvarili so aplikacijo o virtualnem raziskovanju Kranjske Gore z zanimivi predlogi glede kulinarike, športa, kulture in znamenitosti v našem kraju. Aplikacijo so poimenovali Point Hunt Kranjska Gora. Turisti bodo lahko tudi zbirali točke, s katerimi si bodo priborili nagrade lokalnih ponudnikov.

Učenci iz OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica in mentorica Nina Šiler so predstavili družbeno igra »Potep po Radol’c«. Gre za namizno igro, kjer se igralci pomikajo po igralni plošči, hkrati pa se ustavljajo na vprašajih, kjer jih čaka kartica z vprašanji v slovenskem in angleškem jeziku. Igralci pri igri spoznavajo znamenitosti in znane osebnosti v občini Radovljica. Sama igralna plošča ima podobo panjske končnice, škatla pa je opremljena s fotografijami znamenitosti našega kraja.

Mladi podjetniki iz OŠ Gorje in mentorica Ana Morticia Štempihar se ustanovili podjetje Pety reciklirko, ki svojo ljubezen do živali izraža z recikliranjem. Učenci so za naše ljubljenčke izdelali igračke iz recikliranih materialov in s tem izrazili tudi skrb za okolje. Igrači, ki so jih poimenovali Miška in Ribica sta napolnjeni z recikliranim blagom in 100% naravno sušeno mačjo meto.

Mladi podjetniki iz OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled in mentorica Ana Morticia Štempihar se ustanovili podjetje NATUREFIRE candle. Iz odpadnega olja so izdelali svečke za odganjanje mrčesa in omogočili bolj mirne poletne dni.

Učenci iz OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica in mentorica Vesna Arh so se lotili video podviga. Ustvarili so promocijski video za občino Bohinj na temo okoljevarstva.

S podjetniškimi krožki bomo nadaljevali tudi v prihodnjem letu, saj z delom na tem področju pomagamo pri dvigovanju samozavesti otrok, dosegamo visoko motiviranost otrok in nenazadnje otrokom pomagamo tudi pri odločitvi o poklicni izbiri.

Hermina Biščević

Koordinator projekta Podjetniški krožki

Projekt sofinancira Občina Jesenice