POGUMNO V PODJETNIŠTVO

USPEŠNO ZAKLJUČENI PODJETNIŠKI KROŽKI V OSNOVNIH ŠOLAH

Na Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske in v občinah Jesenice, Kranjska Gora, Gorje, Radovljica, Bled in Bohinj se zavedamo, da bo prav podjetnost, ustvarjalnost in inovativnost v prihodnosti ključnega pomena. Zato se trudimo spodbujati podjetnost že v osnovnih šolah z vključitvijo učencev v podjetniške krožke.

V okviru Podjetniških krožkov so učenci spoznali pojem podjetništva, se lotili skupinskega reševanja problemov, uporabljali so različne tehnike ustvarjanja idej, se seznanili s temeljnimi elementi poslovnega modela, obiskali okoliške podjetnike, izvedli poslovno idejo in napisali mini poslovni načrt.

Svojo poslovno idejo so predstavili na zaključnem srečanju podjetniških krožkov v Šolskem centru Škofja Loka, kjer so sodelovali mladi podjetniki iz 17 osnovnih šol iz območja Zgornje Gorenjske in škofjeloškega območja. V 3 minutni predstavitvi / “pitch-u” so predstavili podjetniško ekipo, kako so prišli do poslovne ideje, v čem so boljši od konkurence, kdo so kupci njihovega izdelka ali storitve, na kakšen način bodo služili denar, opredelili prihodke, stroške in dobiček.

Z veseljem vam predstavljamo podjetniške ideje mladih podjetnikov:

OŠ Poldeta Stražišarja Jesenice

Učenci: Esada Mršić, Jan Podgorec, Staš Hvala, Anže Legat, Dejan Todorović, Besfort Gashi in mentorica Mojca Nučič

Podjetje: RECEPT V KOZARCU d.o.o.

Opis poslovne ideje: “Najprej smo se odločili, da bomo naše izdelke prodajali na božično – novoletni prireditvi, ki ga naša šola vsako leto pripravi v začetku decembra. Odločili smo se, da bomo postavili svojo podjetniško stojnico, kjer bomo v prodajo ponudili svoj izdelek. Ker so se v istem prostoru prodajali tudi drugi izdelki, smo se osredotočili na to, da bo  naš izdelek nekaj posebnega in še ne videnega. V tem času, ko vse poteka zelo hitro, je dobro, da privarčujemo čas, zato smo razmišljali, kateri so taki produkti, s katerimi privarčujemo čas, so stroškovno ugodni in imajo praznični pridih. Opazili smo, da se nam doma kopičijo stekleni kozarci, zato smo najprej prišli na idejo, ki smo jo sicer nekje že videli. To so piškoti v kozarcu. Idejo smo še nadgradili. Ker smo sladkosnedi, smo pomislili, da bi v kozarce lahko namešali tudi sestavine za palačinke, kompot in dišave. Nastali so recepti v kozarcu.”

 

OŠ Prežihovega Voranca Jesenice

Učenci: Ella Skrgič, Jan Zajovič , Partik Zver, Brina Baltič, Sara Numanovič, Elin Grgič, Amil Vojnikovič, Aldina Huskič, Amar Saljihi, Bilal Bajkič, Hanna Mahmutovič in mentorica Petra Vengar

Podjetje: Slaščičarna SLADKE SANJE d.o.o.

Opis poslovne ideje: “Ideja je že od samega začetka s strani celotne ekipe v sladicah, ki bi jih izdelali sami in prodajali. Poimenovali smo se Slaščičarna Sladke sanje in prav vsi imamo radi sladice in menimo, da jih bodo imeli tudi naši kupci. Na stojnici jih bomo privabljali s sladkimi vonjavami in izbranimi sladicami, ter seveda z našo prikupno energijo.”

 

OŠ Koroška Bela

Učenci: Edvina Abdić, Leonid Cvetanov, Dino Mladenov in mentorica Petra Vengar

Podjetje: MOJ OBESEK d.o.o.

Opis poslovne ideje: “Ideja izhaja iz praktične delavnice, ki smo jo imeli na samem krožku. Iz volnenih kroglic, ki smo jih izdelovali, je nastala ideja o različnih vrstah obeskov, različnih barv in sporočil. Obesek je izdelek, ki nima samo estetske vrednosti ampak je tudi funkcionalen. Govorimo predvsem o obeskih za ključe in dišečih obeskih, nadišavljeni z eteričnimi olji. ”

 

OŠ Toneta Čufarja Jesenice

Učenci: Tanay Pezdir, Filip Klinar, Maja Čergić, Irnela Samardžič in mentorica Maja Gruden.

Podjetje: LAFINA D.O.O.

Opis poslovne ideje: “Skupina se je ukvarjala z vprašanjem turizma na Jesenicah in izdelovanjem spominkov za obiskovalce le tega. Po krajši preiskavi smo ugotovili, da veliko ljudem dišeče sveče prinašajo veselje in še lahko jih izdelamo z veliko motivi in variacijami. Za obarvanje voska smo uporabili voščenke, ki so se nam nabirale po naših domovih. Za končni izdelek smo naredili variacijo treh svečk v različnih velikostih in z njimi naredili darilni paket.”

Na srečanjih se jim je pridružila tudi SPOT svetovalka ga. Hermina Biščević, ki je preverila njihovo poslovno idejo, finančni načrt podjetja, predstavila aktualne razpise za podjetništvo in jim brezplačno registrirala »navidezno« podjetje.

 

OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica

Učenci: Jakob Rebec, Dino Vukalič, Martin Sever, Matija Šoštaršič, Sara Štetner, Teja Marjanovič, Bruno Jerala in mentorica Eva Zagoričnik

Naziv podjetja: PET D.O.O., Izdelava igračk za hišne ljubljenčke

Opis poslovne ideje:  “Letos smo izdelovali 4 različne produkte, igračke za pse in muce. Od mačjih igračk s perjem na palici, do plišastih mišk polnjenih z mačjo meto. Za kužke smo izdelovali kitke iz blaga za cufanje. Izdelali smo tudi obeske za na ključe ali pa na ovratnico. Sodelovali smo na šolski dobrodelni prireditvi RADOVLJICA OTROKOM 2023, kjer smo svoje izdelke tudi prodajali.”

 

OŠ 16.decembra Mojstrana

Učenci: Polona Kozelj, Urh Šilar, Lucija Berce, Lara Struna, Ema Sodja, Zala Čufer, Dominik Baloh Robič, Samo Arlič, Lan Klukovič, Lucia Marenče in mentorica Hermina Biščević

Naziv podjetja: POP CORN KINO MOJSTRANA

Opis poslovne ideje:

“Za poslovno idejo smo se odločili, ker želimo popestriti družabno življenje in dogajanje v Mojstrani. Če si hočemo pogledati kino predstavo se moramo z avtom zapeljati do Cineplex-a v Kranju, kar je pa kar daleč. Omejeni smo bili tudi za druženje v času Covid-a, tako da smo na podlagi ankete, ki smo jo razdelili med sošolce ugotovili, da se bodo z veseljem udeležili naše kino predstave. Za našo poslovno idejo smo se odločili tudi zato, ker smatramo, da se da kar veliko in hitro zaslužiti. Predvajali bomo komedijo ACE VENTURA, 19. maja 2023. Prodajali bomo tudi hrano in pijačo. V poslovnem načrtu smo predvideli dobiček 200€.”

 

OŠ Josipa Vandota Kranjska Gora

Učenci: Žiga Grudnik, Petja Lozar Kolenc, Tara Hadžalić, Martin Hrovat, Neža Šantelj, Ula Spasić in mentorica Mojca Ahčin Rozman

Naziv podjetja: 3D GORENCI d.o.o.

Opis poslovne ideje:

“Izdelujemo 3D printane in lasersko izrezane spominke Vsi naši tiskalniki uporabljajo maso, ki je zasnovana na podlagi koruznega škroba. Naš produkt so Panjske končnice, ki so s pomočjo lokalnega podjetnika lasersko izrezane iz lesa. So ročno porisane z akvarelnimi barvami in zaščitene s čebeljim voskom. V naši tržni raziskavi se je pokazalo, da bi veliko ljudi kupilo naše izdelke. Naše izdelke prodajamo na trgu Kranjske Gore, na naši spletni strani, ter preko socialnih medijev.”

 

OŠ Gorje

Učenci: Hana Al Yamda, Emma Natalija Chuter, Neža Poklukar, Lovro Poklukar, Patricija Dornik, Martin Skrt, Val Ambrožič, Adin Muminović, Denis Cvetek, Vid Bevc Kocjan, Jože Borse in mentorica Lara Gradišar

Naziv podjetja: BLOKCARJI d.o.o.

Opis poslovne ideje: “Naša podjetniška ideja je bila, da naredimo ročno izdelane blokce, za katere bi uporabili naše šolske zvezke, ki še niso do konca popisani in bi tako porabili star papir za nove blokce, ki bodo uporabni za zapiske ali za risanje. Najprej smo zbrali veliko zvezkov, ki so imeli še kar nekaj praznih stvari, nato pa smo te liste izrezali in jih zlepili skupaj. Nato smo naredili še pisane naslovnice in jih okrasili z raznimi nalepkami in bili so pripravljeni na prodajo.

Blokce smo prodajali pred našo šolo OŠ Gorje na dan, ko so na šoli potekale govorilne ure, saj smo tako lahko srečali veliko staršev in učiteljev, ki so kupili naše blokce. Bili so zadovoljni tako oni kot pa tudi mi.”

 

OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica

Učenci: Kiara Kuhar Đorem, Manca Ravnik, Manca Cesar, Nika Rink, Ožbej Vid Sodja, Nik Sivčevič Medja, Elsa Hoxha, Lana Stojanović in mentorica Katja Cesar

Naziv podjetja: ECO HOME D.O.O. Opis poslovne ideje: “Podjetje Eco Home d.o.o. izdeluje trajnostne ekološke izdelke za dom in hišne ljubljenčke. Poslanstvo podjetja je ponovna uporaba in recikliranje zavrženih oblačil iz katerih ustvarjamo nove izdelke.”

 

OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled

Učenci: Eva Tičar, Taja Turel, Jana Ferjan, Zala Soklič, Ina Učakar, Nikolina Bjelanović, Medeja Ulčar, Ruby Razinger, Tara Radović, Pia Mlakar in mentorica Lara Gradišar

Naziv podjetja: IZJEMNY TEAM d.o.o

Opis poslovne ideje:

“Naša podjetniška ideja je bila, da naredimo ročno izdelan unikaten nakit, kasneje pa smo se odločile, da naredimo tudi še nekaj obeskov za ključe, katere smo naredile iz starega blaga, ki smo ga našle doma. Izhajale smo iz problema, da nam v trgovini nakit ni bil všeč ali pa je bil popolnoma predrag. Zato smo izdelale zapestnice, verižice in uhane, ki so bili barviti in primerni za nošenje tako malih otrok kot tudi za mamice in učiteljice. Svoje izdelke smo nato prodajale pred šolo, izbrale pa smo si dan, ko so na šoli potekale tudi govorilne ure in smo tako dobile veliko kupcev. S prodajo smo bile zelo zadovoljne.”

Na srečanjih se jim je pridružila tudi SPOT svetovalka ga. Hermina Biščević, ki je preverila njihovo poslovno idejo, finančni načrt podjetja, predstavila aktualne razpise za podjetništvo in jim brezplačno registrirala »navidezno« podjetje.

 

Zapisala:

Hermina Biščević

Koordinator projekta Podjetniški krožki

Projekt financirajo Občina Jesenice, Kranjska Gora, Gorje, Radovljica, Bled in Bohinj