Promocija kulinarike Zgornje Gorenjske v Celovcu

VEČ INFORMACIJ:

Jelka Popović Gužvić

jelka.popovic@ragor.si

04 581 34 03

V okviru odmevnega 2 tedenskega dogajanja v Celovcu – 7. Dnevi alpsko-jadranske kuhinje se je organiziral tudi 5. Slovenski večer, 6.9. ob 19:00 uri v Osojskem dvorcu.

Letos se je organizatorjema;  Turističnem združenju Celovec in Slovenski gospodarski zvezi v Celovcu pridružila Razvojna agencija Zgornje Gorenjske z Jesenic.

Večer je uveljavljena priložnost za mreženje na najvišji ravni med gospodarstvom, politiko in kulinariko iz Koroške in Slovenije.

Leta 2022 je RAGOR podpisal partnersko pogodbo sodelovanja s Slovensko gospodarsko zvezo in  z izvedbo dogodka Slovenski večer v sklopu projekta KUHAM DOMAče uresničujemo zaveze o aktivnejšem sodelovanju, » je poudarila direktorica Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, Eva Štravs Podlogar.

Projekt financirajo občine Zgornje Gorenjske (Kranjska Gora, Jesenice, Radovljica, Bled in Gorje). Občine so prepoznale pomembnost ohranjanja prehranske dediščine Zgornje Gorenjske. Skozi različne aktivnosti, kot so izvedba delavnic, predavanja ter izdaja publikacij, RAGOR nadaljuje z negovanjem dediščine in tradicije ter predajo znanja mlajšim generacijam. V sklopu projekta skrbno zbira recepte jedi naših prednikov ter vključuje v jedi pozabljene sestavine, ki se nahajajo tudi na krožnikih kulinaričnih mojstrov na dogodku.

Benjamin Wakounig, predsednik SGZ v Celovcu je izpostavil pomembnost nadaljevanja in nadgrajevanja poslovnega sodelovanja Slovenije in avstrijske Koroške. Dnevi kuhinje Alp in Jadrana v Celovcu so odlična priložnost za mreženje podjetij, ki delujejo na področju gastronomije. G. Wakounig je glavna vez med Gostinstvom Jezeršek in družino Riedl, ki je za svojo novo investicijo, obnovljen grad in turistični kompleks Taggenbrunn v Šentjuriju ob Dolgem jezeru na avstrijskem Koroškem, potrebovala izkušenega in zanesljivega gostinskega ponudnika. Skupaj so ustvarili turistično ponudbo z asociacijo na butičnost in prefinjenost v vseh pogledih.

Prisotne je pozdravila tudi ga. Dubravka Kalin, generalna direktorica Direktorata za turizem v Sloveniji. Poleg gastronomskega turizma je poudarila pomembnost trajnostnega turizma, saj je Slovenija prva država v svetu, ki je pridobila  naziv Zelena destinacija sveta. Naziv je pridobila zaradi svoje zelene politike in zelenih doživetij.

Kot poudarja Slovenska turistična organizacija; Slovenska gastronomija sodi po svoji vrhunskosti v sam svetovni vrh. To dokazuje tudi prisotnost vodnika Michelin, ki vstopa zgolj na destinacije z razvito prepoznavno gastronomijo, katere ponudba je konsistentna v kakovosti in vrhunskosti.

Ponosni smo na  restavraciji z Michellinovimi zvezdicami na območju Zgornje Gorenjske, Restavracijo Milka iz Kranjske Gore ter Hišo Linhart iz Radovljice. Na dogodku se je predstavil  kuharski mojster Uroš Štefelin iz Hiše Linhart, ki v starem mestnem jedru Radovljice, z uigrano ekipo vodi  hotel, restavracijo in kuharsko šolo. V letu 2024 so obdržali eno Michelinovo zvezdico ter Michelin Green Star za trajnostni pristop.

Letošnji dobitnik Michelin priznanja Bib Gourmad je tudi mladi kuharski mojster Jon Zupan iz Hotela Triangel v Gozda Martuljku (Kranjska Gora).

Jezeršek gostinstvo je poskrbelo za celovito gastronomsko doživetje, saj so že več kot 40 let sinonim za odličnost v gastronomiji in organizaciji dogodkov. Po uspešnem vodenju restavracij na Ljubljanskem in Blejskem gradu so letos prevzeli vodenje grajske restavracije in kavarne na posestvu Taggenbrunn na  Koroškem. Jezeršek gostinstvo  se ponašajo z Michelinovimi priznanji in sicer Dvor Jezeršek – Michelin Selected ter Gostilna na ljubljanskem gradu – Michelin Bib Gourmand.

Prepoznavnost Bleda je poleg slikovite narave in najstarejšega gradu na Slovenskem tudi restavracija na Blejskem gradu, ki nudi sodobno interpretirane tradicionalne jedi in pijače. Podjetje Jezeršek ji daje svoj pečat in zagotavlja brezpogojno kakovost.

Kulinarično ponudbo zaokrožujejo blejske kremne rezine oz. kremšnite iz podjetja Conditus d.o.o. ter ročno izdelani pralini iz Čokoladnice Radovljica.

Na dogodku so torej sodelovali vrhunski kulinarični mojstri ter podjetniki, ki predstavljajo Zgornjo Gorenjsko, kot pristno kulinarično destinacijo s poudarkom na tradiciji in lokalnih sestavinah.