Jesenice, dne 16.9.2022

Informativni članek

SPOT IN GORENJSKA PODJETJA SKUPAJ NA MOS Celje 2022

 

Če se še niste udeležili Mednarodnega obrtnega sejma Celja, je še vedno čas. Gre za 54. izvedbo mednarodnega sejma obrti in podjetnosti, katerega rdeča nit je letos, glede na aktualne gospodarske razmere, prehranska in energetska samooskrba.

 

Dolgoletna tradicija in trajnostna vizija najbolj označujeta letošnji 54. sejem MOS, ki bo potekal od 14. do 18. septembra. Je največji in najpomembnejši sejemski dogodek v Sloveniji. Razdeljen je na 5 tematskih področij: MOS DOM, MOS TEHNIKA ENERGETIKA, MOS PLUS, MOS B-DIGGIT in MOS TURIZEM. Ker zajema tako širok nabor področij, mu radi rečemo »sejem vseh sejmov«. Predstavila se bodo vodilna podjetja iz omenjenih področij, poskrbljeno pa bo tudi za številna predavanja, dogodke in delavnice, kjer bodo strokovnjaki brezplačno nudili koristne informacije in nasvete. Skoraj 600 prijavljenih razstavljavcev prihaja iz desetih držav, organizatorji sejma pa pričakujejo, da bo 54. MOS obiskalo okoli 60.000 ljudi.

 

Velik interes za razstavljanje in obisk sajema so pokazala tudi gorenjska podjetja. Zato smo v četrtek dne 15.9.2022 v sklopu SPOT Svetovanje Gorenjska za podjetja organizirali ogled dobrih praks, skupen prevoz in vstopnice, kar jim je omogočilo dodatno mreženje, izmenjavo izkušenj in pridobivanje novih znanj ter možnosti za navezavo stikov. Najprej smo se s predstavniki podjetij sprehodili skozi stojnice in obiskali  stojnico SPOT – Slovenska poslovna točka, katere del je tudi SPOT Gorenjska ter predstavili brezplačne podporne storitve države za poslovne subjekte, ki se izvajajo v okviru štirih ravni sistema SPOT  (SPOT Global, SPOT Svetovanje, SPOT Registracija in Portal SPOT).

 

Na sejmu so bile različne izobraževalne delavnice in organizirana srečanja. Podjetjem smo ponudili priložnost udeležbe na mednarodnem poslovnem srečanju »Connect2Slovenia 2022« v organizaciji Obrtno podjetniške zbornice. Tematika dogodka je bil zeleni prehod in izzivi, s katerimi se soočajo mala in srednja podjetja. Tovrstna srečanja so namenjena promociji, povezovanju, mreženju, sklepanju novih poslov, možnost novih poslovnih priložnosti, izmenjavi izkušenj in razvijanju idej o novih projektih ter navezovanje stikov za izvedbo le-teh s tujimi podjetji iz regije Alpe Adria.

 

Zvrstilo se je še kar nekaj drugih predavanj, med drugim tudi predavanje o spletnih prevarah, saj se spletne prevare neprestano povečujejo. Cilj predavanja je bil, da bodo prisotni sami prepoznali morebitno spletno prevaro in preprečili poslovno škodo. Podjetniki so se lahko udeležili tudi predavanja »Obveznosti podjetij pri prodaji preko spleta«. Vodila ga je tržna inšpektorica z dolgoletnimi izkušnjami na tem področju. Namenjeno je bilo predvsem gospodarskim subjektom, ki svoje izdelke prodajajo preko spleta ali pa se za takšen način prodaje šele odločajo.

 

Podjetja so v popoldanskem času imela priložnost obiska celotnega sejma. Z veseljem so si ogledali razstavni prostor Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer je največ zanimanja pritegnil »Noordung center« –  Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga s simulatorjem letenja.

 

Prav tako je bil izredno obiskan foto kotiček na razstavnem prostoru MGRT – I feel Slovenia, kjer se na letošnjem sejmu MOS predstavlja Slovenska turistična organizacija v sodelovanju z Združenjem Slovenia Outdoor s poudarkom na aktivnih doživetjih.

 

 

Sprehodili smo se tudi skozi Ulico obrti, kjer Obrtno-podjetniška zbornica dnevno prikazuje obrtne poklice, da se mladi lažje odločajo o svoji nadaljnji poklicni poti. Lep prikaz obrtnih, rokodelskih poklicev so definitivno pritegnili Millan Oreški z izdelavo prekrasnih violin, Lončarski center Maribor z umetnico in ustvarjalko Suzano Rajh, Galanterija Gajšt z izdelavo lesenih masivnih stopnic in mnogi drugi razstavljalci.

 

Posebna pozornost je bila namenjena tudi izobraževanju s prikazom kuharskih in cvetličarskih mojstrov.

 

SPOT svetovalki Hermina Biščević in Eldina Čosatović sta se udeležili usposabljanja za svetovalce in referente sistema SPOT – Slovenska poslovna točka, kjer so bile predstavljene spodbude MGRT za MSP v letu 2022 in načrtovane spodbude, novosti na portalu SPOT ter nove storitve ZZZS, poslovanje z državo preko portala e-davki, orodja za iskanje prostorskih kapacitet za podjetja in priložnosti, ki jih podjetjem ponuja mreža EEN.

 

Iz Gorenjske regije so se mreženja in ogleda dobrih praks udeležila naslednja podjetja in njihovi zaposleni:

  • DEPS CONSULTING, d.o.o., Jesenice
  • PRO-COMP, popravilo in vzdrževanje računalnikov, Mihael Barbo s.p.
  • Taborniški center Bohinj, d.o.o.
  • MS-NAVAL, TRGOVINA IN STORITVE, D.O.O.
  • 360 naokrog, Vida Dornik s.p.
  • MŽ poslovno svetovanje in druge storitve Marija Žvan s.p.
  • Zavod MI VSI POVEZANI, zavod za razvoj kakovosti bivanja, socialno podjetje
  • Staša Čelik Janša, nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetijstvu
  • Angelca Kunšič, potencialna podjetnica
  • in SPOT svetovalki Eldina Čosatović in Hermina Biščević

 

Podjetja so bila zelo navdušena nad tovrstnim načinom mreženja, podporo SPOT Gorenjska in se že veselijo naslednjega dogodka. Gorenjska podjetja so resnično gonilna sila podjetništva v regiji. Zahvaljujemo se jim k izkazanemu interesu sodelovanja s SPOT Gorenjska, bodisi kot obiskovalcem ali razstavljavcem na sejmu.

 

Jesenice, dne 16.9.2022

 

Svetovalki na SPOT Svetovanje Gorenjska:

Hermina Biščević  in Eldina Čosatović

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

 

Objava in posnetek: https://www.facebook.com/razvojnaagencijazgornjegorenjske/videos/1742982452755165

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija