Uspešen tudi letošnji razpis za nagrajevanje tradicionalnega sušenja krme ali žita v kozolcih

VEČ INFORMACIJ:

Veronika Perko

veronika.perko@ragor.si

04 581 34 17

Lani smo v občini Kranjska Gora prvič nagradili tiste, ki krmo ali žito še sušijo na tradicionalen način – v kozolcih. Odziv na projekt je bil pozitiven. Z letošnjim letom se je projektu pridružila tudi Občina Gorje.

Na razpis, ki je bil neobvezujoč, se je na območju Kranjske Gore letos prijavilo 10 kmetovalcev, ki kozolce še uporabljajo za sušenje, jeseni pa je poročilo o sušenju oddalo 8 lastnikov, med katere je bil glede na število obdevanih bran razdeljen nagradni sklad v višini 1.700,00 EUR. Skupaj je bilo obdevanih 77,5 bran. Prijetno nas je presenetil tudi odziv lastnikov kozolcev z območja občine Gorje. Kljub prvemu nagradnemu razpisu v občini Gorje se je prijavilo 11 kmetovalcev. Nagradni sklad v višini 1.000,00 EUR je bil razdeljen med 9 lastnikov kozolcev, ki so jeseni predložili poročilo. Skupno so obdevali 116,5 bran.

Nagradni razpis na območju obeh občin je načrtovan tudi za leto 2024, zato k sodelovanju vabimo tudi druge, ki še uporabljajo kozolce in se na letošnji razpis niso prijavili.  S tradicionalnim sušenjem krme se ohranjajo naša tradicionalna kulturna krajina in znanja, povezana z delom ob kozolcih.

V občini Kranjska Gora smo projekt še malce razširili. V sodelovanju z Društvom podeželske mladine Zgornjesavske doline smo organizirali 4 delavnice za OŠ 16. decembra Mojstrana in OŠ Josipa Vandota Kranjska Gora. Učencem tretje triade je bila prikazana praktična raba kozolca.

Kozolci v Zgornjesavski dolini so svoje mesto dobili tudi v oddaji Dobro jutro (Misija Mlada kohezija: Kozolci). Pri snemanju so sodelovali učenci OŠ 16. decembra Mojstrana.

Vabljeni k ogledu e-publikacije Stogovi še živé!

 

Veronika Perko