TranStat: RAGOR na mednarodni delavnici s predstavniki alpskih smučišč

VEČ INFORMACIJ:

Nina Kobal

nina.kobal@ragor.si 

04 581 34 02

  1. in 4. maja je v sklopu mednarodnega Alpine Space projekta TranStat (Trajnostna preobrazba smučarskih središč v Alpah) v Megève-u v Franciji potekala prva mednarodna delavnica Living Labs, kjer se je srečalo 9 predstavnikov smučišč iz različnih alpskih držav.

RAGOR – Razvojna agencija Zgornje Gorenjske  je sodelovala na srečanju kot predstavnica slovenskega partnerja, ki je odgovoren za izvedbo aktivnosti v slovenskih Living Labs-ih (oz. živih laboratorijih), v našem primeru smučišči Rogla in Kranjska Gora. Cilj projekta TranStat je analizirati probleme/izzive v gorskih središčih in razviti skupne trajnostne rešitve, ki bodo smučiščem omogočila učinkovitejše spopadanje s skupnimi izzivi.

Iz Slovenije so se srečanja udeležili predstavniki smučišča Kranjska Gora in Rogla, Turizem Kranjska Gora in Slovenska turistična organizacija, kjer smo lahko iskali skupne izzive s predstavniki različnih smučišč;  Maniva Ski in Valmalenco iz Italije, Megève in Saint-Pierre-de-Chartreuse iz Francije, Sankt Corona in Großes Walsertal iz Austrije in Surselva iz Švice.

Razpravljali smo o glavnih izzivih s katerimi se soočajo alpska smučišča s širšo okolico. Sočasno so potekali trije sklopi delavnic: klimatske spremembe, socialno ekonomski izzivi in politični izzivi.

TranStat projekt bo na podlagi analize vseh 9 smučišč do leta 2025 pripravil trajnostne razvojne rešitve za različne ekološke, ekonomsko-socialne in politične scenarije. Rešitve bodo kasneje lahko uporabljene tudi na drugih alpskih smučiščih.