SPOMINI STARIH JESENIC

VEČ INFORMACIJ:

Jesenice so leta 1929 postale mesto z združitvijo takratnih naselij Sava, Plavž in Murova, malo kasneje še Podmežakle in Slovenskega Javornika. Mesto ima bogato železarsko tradicijo, ki je zaznamovala tamkajšnjo arhitekturo, prebivalce in navsezadnje njihov vsakdan. Na Jesenicah živi še kar nekaj starejših domačinov, ki jih spomini popeljejo v otroštvo, v čase pred-, med- ali povojnih Jesenic, ko sta bila podoba in utrip mesta povsem drugačna kot danes. Naša naloga je, da te spomine zapišemo, jim dodamo stare fotografije ter jih na zanimiv način predstavimo različnim ciljnim skupinam. 

V  letu 2020 je bilo po najstarejšem delu Jesenic, Murovi, postavljenih sedem informacijskih tabel, ki govorijo o življenju te ulice nekoč. Posnet je bil igrano-dokumentarni film “Spomin starih Jesenic”, ki je dostopen na You Tube kanalu Občine Jesenice. V letu 2021 je bilo v Kolarjevem parku v Centru II postavljenih šest panojev, ki govorijo o življenju nekdanje Gosposvetske ulice (današnje C. Maršala Tita) med Kosovo graščino in Korotanom. 

V okviru projekta sta bili izdelana turistični zloženki: Spomini starih Jesenic (2020) in Spomini starih Jesenic II (2021).

V projektu uspešno sodelujemo z Gornjesavskim muzejem Jesenice. 

Projekt v celoti financira Občina Jesenice.

 

     

UPORABNE POVEZAVE

Odmevnost projekta v medijih:

Prispevek “Spomini starih Jesenic” na RTVSLO, Slovenska kronika, 24. 11. 2021:
https://365.rtvslo.si/arhiv/slovenska-kronika/174825310

Prispevek “Stare Jesenice: naselje Murova” na RTV SLO, Prvi dnevnik, 2. 10. 2021:
https://365.rtvslo.si/arhiv/prvi-dnevnik/174810269