Vizitka podjetja

RAGOR - Razvojna agencija Zgornje Gorenjske
Spodnji Plavž 24e, 4270 Jesenice

Tel: 04 / 581 34 00
Fax: 04 / 581 34 11
E- pošta:
info@ragor.si 

 

SPOT svetovanje Gorenjska

Uradne ure: ponedeljek-petek, od 9:00-15:00 ure, po predhodnem dogovoru

 

FB: Razvojna agencija Zgornje Gorenjske
Spletna stra
n: www.ragor.si

Bilten Moj spletni priročnik

S klikom na povezavo se lahko prijavite na brezplačen bilten -Moj spletni priročnik.


Prijava

ŽIVLJENJA GORENJCEV

Hitre spremembe v sodobnem načinu življenja so privedle do tega, da si mladi ne predstavljajo več življenja brez računalnikov, avtomobilov in telefonov. Ljudje, ki so še izkusili drugačen, danes trd a hkrati idiličen in umirjen način življenja, vojne, druge politične režime ipd. so še redki pričevalci drugačnih časov, poleg tega pa najbolj pristni govorci domačega narečja.
Namen projekta je video snemanje pogovorov s starejšimi domačini in objava teh posnetkov na spletu kot pričevanj o njihovem življenju, hkrati bo baza teh posnetkov gradila bazo narečnih govorov in beležila narečne razlike med kraji Gorenjske.

Cilji projekta:

Cilj projekta je posneti pogovore S starejšimi domačini z območja občin, ki projekt sofinancirajo in posnetke objaviti na spletu kot pričevanja o življenju v drugačnih časih, o spominih na vojno, hkrati pa obeležiti različna narečja na območju občine.

 

Rezultati projekta:

2015:

V okviru projekta, ki so ga v letu financirale Občine Jesenice, Kranjska Gora, Radovljica in Šenčur, je bilo posnetih 39 pogovorov z domačini. Intervjuvanci so bili z nekaj izjemami starejši od 80 let, najstarejša sogovornica Marica Globočnik iz Kranjske Gore pa jih je v času snemanja štela že 98. Njihova pričevanja so v obliki videoposnetkov dostopna na spletnem portalu Youtube na kanalu Razvojne agencije Zgornje Gorenjske.

 

2016:

Projekt se je v letu 2016 izvajal na območju občin Kranjska Gora in Radovljica. Posnetih je bilo 16 pogovorov z domačini (8 v vsaki).

 

2017:

V Bohinju je bilo posnetih 8 pričevanj domačinov. Do konca leta 2017 je zbirka štela 63 pričevanj s skupno 70 ur gradiva.


Dostop do vsebin: Videoposnetki so objavljeni na Youtube portalu - tukaj

Informacije: Razvojna agencija Zgornje Gorenjske – Klemen Klinar, e-mail: klemen.klinar@ragor.si, telefonska številka: 04 581 34 16